Zpráva

Zábavný příběh o ptácích, zvířatech a nejbližších příbuzných poprvé na divadelních prknech! S Jitkou Smutnou a Antonínem Holubem v divadle MANA.
vydáno: 16.10.2024
Magický svět zvířat a přírody, příběhy zalité sluncem a anglický humor. To je divadelní zpracování knihy Ptáci, zvířata a moji příbuzní od světoznámého přírodovědce a spisovatele Geralda Durrella. Poprvé se představí divákům v české premiéře 19. listopadu ve Vršovickém divadle MANA. V hlavní roli exceluje mladý talentovaný herec Antonín Holub, jehož skvěle doplňuje herečka Jitka Smutná, dále účinkují Dana Sedláková, Kajetán Písařovic, Tereza Blažková, Jakub Kalián a David Depta. Režie se ujal Radovan Lipus.

Humorný příběh skrývá ale i předzvěst blížící se světové války. Jak se s tím vším vyrovná rodina, kde je každý naprostý originál? „Chceme, aby s námi diváci cestovali z Anglie do Řecka a zpět. Chceme zhmotnit nadšení a úžas ze všech různých živočichů, které nás na této cestě budou provázet,“ zve Antonín Holub, nadaný syn vynikajících herců Radka Holuba a Báry Hrzánové. Laskavé představení podle něj potěší každého diváka, který má otevřené srdce a baví ho inteligentní humor.

Dílo Geralda Durrella se na českém jevišti objevuje vůbec poprvé. „Diváky zveme na slunné pobřeží ostrova Korfu, kde se budou moci koupat v žáru slunce a ucítí vůně Středomoří. Gerald Durrell vypráví s nadhledem, humorem, ale též s vášní a okouzlením. A právě okouzlení životem ve všech jeho podobách je to, čím přitahuje generace jeho čtenářů. Respekt k přírodě a ke všem živým tvorům je důležité téma. Naučíme-li se přírodu milovat, budeme-li okouzleni jejími projevy, nebudeme ji ničit. Tam, kde je láska, je i přirozený respekt a slušnost,“ doplňuje Věra Mašková, která se podílela na dramatizaci knihy.

Britská matka, řecké slunce, mnoho překvapení
Příběh Durrellovy rodiny, která se vydává z deštivé Anglie na slunný řecký ostrov Korfu, je plná komických situací a lásky k přírodě. Jednotliví členové rodiny jsou velmi odlišní – jeden je fascinován zvířaty, druhý miluje zbraně, třetí je intelektuál a další je pubertální dívka se silným názorem. Přesto jsou všichni propojeni velkou láskou, která překonává rozdíly…
„V inscenaci rezonují dvě témata, která se mě dotýkají, a o nichž si myslím, že můžou zasáhnout úplně všechny. Tím prvním je nadšení nebo vášeň pro něco - oheň, který plane v každé postavě a je důležitý pro každého člověka, aby ho hnal životem kupředu. Tím druhým je soudržnost rodiny a mateřská láska,“ říká herec Antonín Holub o příběhu, kdy se ovdovělá paní Durrellová, matka čtyř svérázných potomků, rozhodne radikálně změnit život. Antonín Holub v něm ztvárňuje hned dvě postavy – malého Jerryho a dospělého Geralda, který s odstupem vzpomíná na své dětství na ostrově. Jeho matku, anglickou dámu, která se nezalekne ani hadů či střelby na lustr, hraje Jitka Smutná.

Soucit, slušnost, laskavost
Představení slibuje nevšední zážitek nejen pro milovníky humoru, ale i ty, kteří mají v srdci úctu ke světu kolem nás. „Půvabná literární předloha autora, na níž vyrostly generace čtenářů Durrell vychovává příkladem a citem. A navíc úžasným humorem. Není to zábava za každou cenu ani utrpení za každou cenu: jeho vyprávění nachází slova, která jsme jaksi zapomněli – cit, soucit, ohleduplnost, laskavost, obětavost, vzájemnost. Místo sobectví nabízí laskavost, místo státem dirigované korektnosti úplně obyčejnou ohleduplnost, přirozený soucit, neokázalou slušnost. A to mě v díle tohoto autora, který mě spolehlivě dokáže rozesmát, už řadu let, inspiruje,“ vyznává Mašková.

zdroj zprávy: Jana Bryndová