Zpráva

Rozchody s humorem: Klicperovo divadlo představuje 50 způsobů, jak se rozejít
vydáno: 14.10.2024
První premiérou v letošní sezóně ve Studiu Beseda bude hra 50 způsobů, jak se rozejít, která se komediálním způsobem zabývá rozchody. V režii Petra Štindla se diváci mohou těšit na současnou hru s živou hudbou v podání členů souboru: Lucie Andělové, Marii Leherové, Daniela Krečmara a Williama Valeriána. České premiéry se uskuteční 18. a 19. října 2024 od 19:00.

Název hry odkazuje na píseň amerického zpěváka a skladatele Paula Simona, která se v originále jmenuje 50 Ways to Leave Your Lover. Scénář ke hře vznikl v Bush Theatre v Londýně v červenci 2008. Šest začínajících autorů a autorek napsalo několik situací na zadané téma rozchodu a ve výsledku své situace spojili v jeden dramatický text, respektive volné pásmo. Pod textem jsou podepsáni tři muži: Ben Ellis, Morgan Lloyd Malcom a Ben Schiffer a tři ženy: Leah Chillerry, Stacey Gregg a Lucy Kirkwood. Právě Lucy Kirkwood patří v současnosti mezi nejúspěšnější britské dramatičky a její hry se hrají po celé Evropě.

Divadlo Bush Theatre se nachází v západním Londýně a je to jedno z nejvlivnějších a nejlepších nezávislých divadel mimo West End. Programově se zabývá vznikem nových her a podporuje dramatiky v jejich tvorbě. Z Bush Theatre se adaptovala dramatička Lucy Kirkwood nebo Jack Thorne, který napsal hru Harry Potter a Prokleté dítě nebo scénář k filmu Enola Holmes. Bush Theatre začínalo v roce 1972 a nastartovalo kariéru hercům, jako byl například Alan Rickman nebo dosud je Andrew Scott. V roce 2023 bylo vyhlášeno Divadlem roku v The Stage Awards, kde porazilo i přední kamenná divadla v Británii.

Režisér Petr Štindl režíruje v Klicperově divadle opakovaně (např. Ten třetí, Vincenc, Finský kůň, Furianti nebo Tři kamarádi), nyní se vrátil s českou premiérou hry, jejíž jednou z autorek je i Lucy Kirkwood. Právě její hru Moskyti uvedli v české premiéře v Městském divadle Zlíně v roce 2019 v jeho režii. A i tato autorka tak trochu může za to, že se Petr Štindl rozhodl pro 50 způsobů, jak se rozejít: „Mám rád hry Lucy Kirkwood, to byl první signál, no a když jsem si přečetl první stranu, která mi přišla zábavná, řekl jsem si, že by u toho něco mohlo být. Baví mě na tom, že stojí trošku mimo žánry, respektive, létá to nad nimi. Nejbližší pojem se mi jeví něco jako ‚nekorektní otevřená struktura‘.“

Dramaturgyně Lenka Smrčková k druhé letošní premiéře říká: „Tahle hra ukazuje, že i na tak vážnou a bolestivou věc, jako je rozchod, lze nahlédnout komediálním způsobem. Divadlo umožňuje nadhled a odstup, a navíc – rozchod je něco, co divák sám zná a dokáže se do toho vcítit. Některé situace jsou hodně hyperbolizované, ale s tím právě autoři pracovali. Že se jedná o něco tak blízkého publiku, že si to mohou dovolit vyhnat do extrému. Určitě zvu na herecké výkony všech pěti herců a můžete se těšit i na živou hudbu a hodně různých nástrojů.“

Hudbu k inscenaci složil William Valerián, který využil hudební potenciál svých kolegů. Diváci se mohou těšit na různé žánry od techna po country. Herci zahrají živě například na banjo, klavír, klávesy, kytaru nebo bicí.

-----
Lucy Kirkwood, Leah Chillery, Ben Ellis, Stacy Gregg, Ben Schiffer a Morgan Lloyd Malcolm:
50 ZPŮSOBŮ, JAK SE ROZEJÍT

Hudba: William Valerián
Scéna: Pavel Kodeda
Kostýmy: Lucie Halgašová
Překlad: Klára Vajnerová
Dramaturgie: Lenka Smrčková
Režie: Petr Štindl
Hrají: Lucie Andělová, William Valerián, Maria Leherová, Daniel Krečmar
České premiéry 18. a 19. října 2024 ve Studiu Beseda


zdroj zprávy: Martin Sedláček