Zpráva

Bezruči přivádějí na českou scénu současné řecké drama Slepá skvrna
vydáno: 18.10.2024
Divadlo Petra Bezruče zahajuje sezónu 2024–2025 inscenací Slepá skvrna, která se uskuteční 18. října. Tato česká premiéra současného textu řeckého dramatika Janise Mavritsakise, režírovaná Klárou Voseckou, slibuje novodobou ženskou „hrdinku“, která se najednou ocitne v konfliktu se systémem, v němž žije.

současné řecké drama o nástrahách tohoto světa
Janis Mavritsakis, narozený v Montrealu, žijící v Řecku, je autorem sedmi divadelních her, z nichž Slepá skvrna byla oceněna prestižní cenou Karolosa Kouna a byla přeložena do devíti jazyků. Hra, která se reflektuje v kontextu dnešní společnosti, nabízí nový pohled na evropské duchovno a osobní tragikomedie. „Je to moc dojemné, hluboké a vtipné přihlédnutí k současnosti, kde jsou vztahy mezi lidmi definovány na principu koupě-prodej. Je to svým způsoben černá komedie, která v hyperbole odkrývá fakeové narativy o homo oeconomicus. A někde v pozadí probublává touha po mezilidské empatii a soudržnosti, která vede k úvahám za horizont,“ říká dramaturg Peter Galdík.

kam vidí naše oči a kam vidět nechtějí?
Mladá Evropanka Niki si pluje na vlnách svých životních úspěchů. Nečekaně však narazí a čelí osobnímu ztroskotání. Ve společnosti rozdělené na vítěze a poražené se najednou ocitla na druhé straně. Přizná si, že potřebuje pomoc? Jak překlenout dotčenou hrdost a najít nové cesty? Velké změny otevírají oči. Pohleďme jimi za horizont cynismu na rozbouřeném moři osobní tragikomedie. Možná tam čeká naděje. „Hraje se tu o všechno, především o čas. Uvidíme, kdo zvítězí…“ uvádí představitelka Niki Magdaléna Holcová.

V dalších rolích diváci uvidí Kateřinu Krejčí (Žena), Naďu Melkovou (Dívka), Hynka Tajovského (První / Řezník), Josefa Trojana (Druhý / Mistr), Ondřeje Bretta (Bankéř / Zbitý muž), Mariána Chalányho (Prodavač) a Víta Hofmanna (Muž).

každá hra má svá pravidla
Režie se ujme Klára Vosecká, jejíž práce se ostravským divákům představí poprvé. Vosecká se ve své tvorbě zaměřuje na témata jako animalita a násilí ve společnosti. „Chtěla bych, aby diváci měli možnost se na chvíli zastavit a nechat na sebe ty věci působit. Pohybujeme se ve velice racionálním světě, a tohle představení odhalí i trochu té potlačené iracionality, která nám v dnešní době, dle mého názoru, schází,“ dodává režisérka. Vosecká objevuje v Mavritsakisově díle odkaz antického dramatu, přičemž se zaměřuje na novodobou ženskou „hrdinku“ a otázky spirituality.

Inscenační tým doplní Markéta Kulhánková (překlad), Peter Galdík (dramaturgie a úprava textu), Anna Šmídová (scéna), Petr Vaněk (kostýmy), Ivan Acher (hudba) a Artem Bakhmutin (multimediální spolupráce).

Česká premiéra se uskuteční 18. října 2024 v 18:30 hodin v Divadle Petra Bezruče

zdroj zprávy: Marcela Bednaříková