Zpráva

V nové inscenaci ŠPIONI se bude lhát o život
vydáno: 16.9.2024
Tvůrčí tým Boris Jedinák, Marta Ljubková, Renata Prokopová a Emil Rothermel chystá v Divadle NoD premiéru inscenace ŠPIONI. Autorský projekt se volně inspiruje příběhy manželských párů, které obětovaly své soukromí, svou identitu a v některých případech i celý svůj život špionáži. Premiéra proběhne v pondělí 7. 10. 2024 v Divadle NoD.

Už samotným složením týmu se jedná o unikátní projekt. Autory konceptu spojuje dlouhodobý zájem o netradiční divadelní formáty, které zkoumají divadlo jako médium, a samozřejmě také fascinace špionážními filmy. „Rozhodli jsme se pro tzv. devised způsob autorského zkoušení, kdy všichni čtyři jsme zároveň tvůrci režijně-dramaturgického konceptu, a zároveň jej sami ztvárňujeme na jevišti,“ říká jeden z tvůrců Emil Rothermel a dodává: „Procházíme hodně dobrodružným hledáním materiálu, který probíhá převážně skrz improvizace. Hodně nás to sbližuje a objevujeme naši silnou společnou chemii. Uvažujeme, že bychom se v tomto složení po Špionech pustili do dalších projektů.“

Život tajného agenta provokuje naši fantazii v akčních filmech, komiksech a špionážních románech. Skutečný svět špionáže je běžnému člověku neuvěřitelně vzdálený, ale zároveň se ho může dotýkat v každém momentu jeho života. Kdo z nás může být zatažený do hry tajných služeb? A kdo z nás by poznal, že se mu to stalo? Jedinák, Ljubková, Prokopová a Rothermel vás zvou na divadelní zážitek, ve kterém nikdy nevíte, co je skutečné a co je jen hra.

Téma špionáže v celém tvůrčím týmu silně rezonuje v kontextu současných událostí, kdy bezpečnostní služby neustále upozorňují na snahu nedemokratických mocností ovlivňovat vnitropolitické dění v cizích státech. Je ale odrazovým můstkem k mnohem osobnějším, intimním otázkám týkajících se důvěry, lži a konstrukce vlastní identity. „Zaujaly nás příběhy manželských párů, které tajné služby naverbovaly k práci pod falešnou identitou. Začali jsme si klást otázku, jak takový partnerský vztah může ovlivňovat společná a extrémně náročná práce v tajných službách. Je vůbec možné žít ve vztahu, kdy oba partneři musí denně předstírat, že jsou někým jiným? Nakonec jsme se rozhodli vyprávět vlastní fiktivní příběh, který je sice osudy reálných špionských párů inspirovaný, ale zůstává předmětem naší autorské licence,“ popisuje Boris Jedinák.

Tvůrci a účinkující: Boris Jedinák, Marta Ljubková, Renata Prokopová, Emil Rothermel
Scéna a kostýmy: Jan Štěpánek, Franzi Keller
Hudba: Matěj Šíma
Produkce: Milan Neubauer
Light design: Judita Mejstříková
Sound design: Matěj Procházka


Více informací najdete na www.nod.roxy.cz.

zdroj zprávy: Jan Urban