Zpráva

Divadlo Polárka připravilo novou sezónu s názvem Do sebe
vydáno: 11.9.2024
Divadlo Polárka si pro nadcházející divadelní sezónu připravilo pět premiérových inscenací. Diváci se mohou těšit například na novou vánoční inscenaci, na Děti z Bullerbynu nebo na první režii bývalé umělecké šéfky Národního divadla Daniely Špinar v Brně.

Divadlo Polárka vstupuje do své 27. divadelní sezóny s výzvou Do sebe. Motivuje tak diváky, aby se vydali na dobrodružnou cestu za poznáváním sebe sama. Téma vychází z aktuálního směřování divadla, které chce být nejen průvodcem k dospělosti divadelní, ale divadelními prostředky chce své diváky provázet i k dospělosti osobnostní. Proto na loňskou sezónu Na tělo! navazuje sezóna Do sebe, a ta příští ponese název Na světlo… „Osobnostní rozvoj je pro mě velké téma, konkrétně respekt a partnerský přístup k sobě i druhým. Proto vnímám jako důležité tomuto tématu věnovat ne jednu sezónu, ale rovnou tři v řadě,“ vysvětluje umělecký šéf Jiří Hajdyla. „Každá z inscenací letošní sezóny se pouští do sebe v jiném slova smyslu. A kromě toho i my jako divadlo bereme tuto sezónu jako příležitost zamýšlet se nad tím, jak vlastně fungujeme. Jak jsme na tom s udržitelností, jak efektivně využíváme potenciál, který se v jednotlivých členech souboru skrývá, nebo jestli nám všudypřítomný důraz na výkon víc neškodí než pomáhá,“ dodává dramaturgyně Karolina Salamonová, která se do Polárky vrací po mateřské dovolené.

Hned na úvod sezóny se divákům představí inscenace Láska z TikToku, která pod vedením zkušené režisérky Daniely Špinar tematizuje křehkou hranici manipulace a sexuálního obtěžování. „Je možné být úspěšný muž, a přitom se stát obětí? A můžeme vůbec zjistit, kdo má pravdu?“ Scénář dokumentárním způsobem mapuje skutečnou událost, která se stala mezi dvěma americkými influencery. V hlavních rolích se představí dva noví členové souboru Bára Horčičková a Kamil Bačovský. Inscenace cílí na publikum od patnácti let.

Druhou podzimní premiérou bude autorské zpracování české vánoční klasiky Jakuba Jana Ryby, a to pod názvem Rybova mše vánoční. V režii Hany Mikoláškové a v hudebním nastudování Ondřeje Kolína se mohou diváci těšit na inscenaci pro celou rodinu, která připomíná poselství vánočního příběhu. V rolích zpěváků, muzikantů i herců se představí téměř celý soubor Divadla Polárka doplněný o hosty.

Umělecký šéf Polárky Jiří Hajdyla letos chystá titul Pan Nikdo a bílá tma, a to pro divačky a diváky od devíti let. Autorka scénáře Viktorie Knotková vychází z předlohy brněnské rodačky Dory Kaprálové. Jak se rodí strach a beznaděj? A jak je společnými silami můžeme porazit?

Předškolní obecenstvo se může těšit na zpívanou pohádku s názvem Šťastný skřítek. Režie se ujme herečka, hudebnice, režisérka a zakladatelka kurzů Zpívárium Eva Kratochvílová. Slovy režisérky: „Hudba je všudypřítomná a je především vyjádřením bytostnosti a vzájemnosti. Považuji za svůj úkol a povolání demytizovat zpěv. Čím míň si je člověk sám sebou ve zpěvu jistý, tím větší dar světu přináší odhalením své zranitelnosti. Riskuje a otevírá posvátný prostor pro to, aby vzniklo něco nového a kouzelného. Nezachytitelného a neopakovatelného.“

Poslední premiérou sezóny bude inscenace Děti z Bullerbynu, kterou na motivy stejnojmenné populární knihy nově zdramatizovala Tereza Lexová. Touto inscenací se do Divadla Polárka vrací Jiří Jelínek, režisér úspěšné inscenace Vinnetou, která se v Polárce hraje již pět sezón. Rodinná inscenace zavede divačky a diváky do světa dětství plného fantazie a hravosti.

Kromě všech zmiňovaných premiér připravuje Divadlo Polárka v příští sezóně celou řadu akcí: sezónu otevře devátý ročník divadelního festivalu pro rodiny s dětmi Polárkový dort, proběhne i čtvrtý ročník oblíbeného festivalu pro nejmenší divačky a diváky MimiArt. A celou řadu dalších akcí a workshopů chystá i Malý vůz Divadla Polárka, skupina divadelních lektorů, která se zaměřuje na interaktivní programy. Pro více informací navštivte web Divadla Polárka.


-----
premiéry 2024/2025:
Láska z TikToku / režie D. Špinar / pro divačky a diváky 15+ / premiéra 19. 10. 2024
Rybova mše vánoční / režie H. Mikolášková / pro divačky a diváky 5+ / premiéra 30. 11. 2024
Pan Nikdo a bílá tma / režie J. Hajdyla / pro divačky a diváky 9+ / premiéra 1. 3. 2025
Šťastný skřítek / režie E. Kratochvílová / pro divačky a diváky 3+ / premiéra 12. 4. 2025
Děti z Bullerbynu / režie J. Jelínek / pro divačky a diváky 6+ / premiéra 31. 5. 2025


festivaly a doprovodné akce 2024/2025:
Festival Polárkový dort / 26.–29. 9. 2024
Underground 89,- / 14.–16. 11. 2024
Vánoční Polaris / 20. 12. 2024
Festival MimiArt / 10.–14. 2. 2025
Noc divadel / 29. 3. 2025
Den knihy s Divadlem Polárka / 27. 4. 2025
Festival Divadelní svět Brno / 22.–28. 5. 2025
Den dětí / 31. 5. 2025
Zakončení sezóny s Polarisem / 26. 6. 2025


zdroj zprávy: Martina Hanáková