Zpráva

Novou sezónu na Fidlovačce otevře muzikál DONAHA!
vydáno: 18.9.2024
Divadlo Na Fidlovačce otevírá novou sezónu premiérou DONAHA! Slavný broadwayský muzikál autorů Terrence McNallyho a Davida Yazbeka podle ještě slavnějšího filmu vypráví obyčejný příběh o přátelství a lásce, síle i slabosti a především – o naději. V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Přemysla Pálka, Tomáše Savku, Jaromíra Dulavu dále na Mariku Procházkovou, Vendulu Příhodovou, Ludmilu Molínovou a další. Režie se chopil Petr Veselý.

„Americký muzikál vznikl na motivy britské povídky Wendy Holdenové a filmového scénáře Simona Beaufoye. Stejnojmenný film z roku 1997 mladého režiséra Petera Cattanea zaznamenal fenomenální úspěch a dočkal se několika nominací na Oscara. Pro film je příznačný britský nadhled, ironie a brilantní tragikomika.

Ani v případě muzikálové verze se ale rozhodně nejedná o lehkonohou hudební komedii o pánském striptýzu, což je poněkud povrchní nálepka, kterou si stihl titul vysloužit. Jde o silný, autentický příběh s prvky sociálního dramatu. Děj se však vlivem přenesení na jeviště poněkud zjednodušil a přesunul z britského Sheffieldu přes oceán, do Buffala. Ať už se odehrává kdekoli, příběh jako takový se ale stále dotýká problematiky, kterou důvěrně známe všichni a hlavní hrdinové se ocitnou v situaci, do níž se může kdykoliv dostat kdokoliv z nás.

A jak se téma dostalo na divadelní prkna? Po obrovském úspěchu filmu The Full Monty / Do naha! se producenti doslova poprali o autorská práva k jeho scénáři. Bylo vyhlášeno výběrové řízení na hudebního skladatele, který by zhudebnil libreto a texty písní od zkušeného a oceňovaného autora, dramatika Terrence McNallyho, jenž Do naha! pro divadlo adaptoval. Konkurz vyhrál talentovaný hudebník David Yazbek, který už dnes rovněž patří mezi uznávané muzikálové tvůrce.

Světová premiéra DONAHA! se uskutečnila v roce 2000 v Old Globe Theatre v San Diegu. Diváci po celém světě si ho naprosto zamilovali, a tak se zrodil divadelní hit. U nás se muzikál uvádí v různých nastudováních kontinuálně už bezmála dvacet let a vždy s velkým úspěchem – nejen u dámské části publika…“
, uvádí dramaturgyně Kristýna Tejmarová.

Co potřebuje parta chlapů, kteří právě přišli o práci v ocelárně? Potřebují vzpruhu, motivaci, potřebují získat zpátky alespoň jednu z právě otřesených jistot, potřebují se svléknout donaha…
Počkat, cože?! To snad ne!
„Víš, kolik by zaplatily ženský, aby viděly svlíkat se chlapy, jako jsme my?”
„Jo, ani vindru!”


Rozhovor Adély Kefurtové s režisérem Petrem Veselým:

Po několika letech se vracíš k tomuto slavnému titulu, tentokrát však nikoli z pozice herce, ale režiséra. Jaký je pro tebe návrat k muzikálu z jiné strany, s jiným úkolem?
Velmi se na tento návrat těším. Musím říct, že si dodnes pamatuju kompletně celý muzikál a díky tomu, že jsem měl možnost v něm kdysi hrát, mám celé Donaha! pořád v sobě. Vím tak, kde jsou v textu „nástrahy“ a co by jak mohlo fungovat.

Proč zrovna volba tohoto titulu?
Donaha! je pro mě zárukou skvělé komedie a nadupané muziky. A hlavně má tento muzikál krásný lidský příběh. Postavy se dostávají do situací, do kterých jsme se minimálně jednou v životě dostali všichni.

Před třemi lety jsi na Fidlovačce odpremiéroval svůj vůbec první režijní počin – krásný rodinný vánoční muzikál. Pociťoval jsi jako větší výzvu svůj debut, anebo tuhle fakt velkou věc?
S každou novou prací či výzvou začínáte znovu od nuly. Nemůžete spoléhat na to, že se vám kdysi něco povedlo. Mám před tímto muzikálem obrovský respekt a přijímám tuto výzvu s největší divadelní pokorou.

Obsazování muzikálů je určitě náročná disciplína. Podle jakého klíče jsi herce vybíral? Přibliž nám trochu tento proces.
Od začátku jsem věděl, že všichni herci hlavních rolí musí skvěle zpívat, protože písně Davida Yazbeka kladou na herce poměrně velké nároky. U některých rolí byl další podmínkou tanec. Důraz jsem kladl i na to, aby spolu herci fungovali jako celek. Velkým oříškem bylo obsazení role Nathana, což je syn hlavní postavy Jerryho a mělo by mu být mezi sedmi a devíti lety. Na základě konkurzu jsme našli tři skvělé malé herce a já se už těším, až je diváci uvidí, protože ti kluci jsou skvělí.

Co pro tebe samotný termín „donaha“ znamená? Na co se mohou diváci těšit?
Diváci se můžou těšit na šest velkých lidských příběhů. Divačky pak jistě ocení očekávaný striptýz. Hlavní hrdinové se však svléknou nejen fyzicky, ale i duševně.

-----
DONAHA!
libreto: TERRENCE McNALLY
hudba a texty písní: DAVID YAZBEK
Režie: Petr Veselý
Překlad: Pavel Dominik
Dramaturgie: Kristýna Tejmarová
Choreografie: Ivana Hannichová
Scéna: Jaromír Vlček
Kostýmy: Jana Chamlarová
Hudební nastudování: Petr Ožana
Asistent režie: Lucie Lukešová
Asistent choreografie: Michal Kováč
Produkce: Rostislav Šrom
Světla: Sebastian Termanini
Zvuk: Vít Šícha
Inspice: Lucie Lukešová

Herecké obsazení:
Přemysl Pálek - Jerry Lukowski
Filip Procházka / David Weinfurter - Nathan Lukowski
Martina Šťastná - Pam Lukowská
Michal Zelenka - Teddy Slaughter
Tomáš Savka / Martin Schreiner - Dave Bukatinsky
Vendula Příhodová - Georgie Bukatinská
Jaromír Dulava / Rudolf Kubík - Harold Nichols
Marika Procházková - Vicki Nicholsová
Martin Überall - Malcolm Macgregor
Eliška Nezvalová - Molly Macgregorová
Lukáš Adam - Ethan Girard
Denny Ratajský - Noah (Bejk) T. Simmons
Ludmila Molínová - Jeanette Burmeisterová
Marek Lhotský - Buddy (Keno) Walsh
Barbora Mošnová - Estelle
Tereza Martinková - Susan
Vanda Chaloupková - Joanie
Zdeněk Maryška - Reg Willoughby
Jakub Šimůnek - Marty, Tony Giordano


zdroj zprávy: Michal Zelenka