Zpráva

Lze koučovat život? Dovíte se na premiéře muzikálu JAMU s původními texty i muzikou Divadlo na Orlí.
vydáno: 9.9.2024
Herecký ansámbl magisterského ročníku oboru muzikálového herectví na JAMU ve svém nastudování premiérově představí úspěšnou autorskou hru pražského Švandova divadla na Smíchově s názvem Cry Baby Cry, kterou obohatí o zbrusu novou muziku i texty písní.

Komediálně laděná inscenace v neotřelém obsazení pěti hereček a jednoho herce, velmi zhuštěně řečeno, tematizuje palčivé ženské problémy, které může ostatně dobře znát i mužská část diváckého spektra. Všichni přeci dobře víme, jaké to je, když nám začnou povinnosti, vztahy, osobní cíle, zkrátka život kolabovat, přerůstat přes hlavu a něco v nás začne křičet „pomoc!“.

Se svými problémy přichází na sezení k life coachi pětice typově rozličných žen (ustaraná matka „na plný úvazek“, asertivní bulvární novinářka, agilní sportovkyně, muzikálová zpěvačka a neprůbojná recepční), které chtějí znovu najít odvahu, psychickou rovnováhu a cestu z problémů, které jim přináší svět, ve kterém žijí.

Divák bude moci v doprovodu písní sledovat jejich výpovědi a snažení pod dohledem životního kouče Ládi, který je přece „ten, co ví a co ti rozumí“. Ovšem i ten vzápětí pozná, že výzva, před kterou zpočátku sebevědomě stojí, pro něj nebude vůbec snadná.

Návštěvníci se mohou těšit na písně jazzmana Tonyho Marka (hudební spolupráce např. s Městským divadlem Brno), který speciálně pro toto představení vytvořil muziku na originální texty režiséra inscenace a pedagoga JAMU v jedné osobě, Petra Štěpána.

„Hledali jsme text, který by byl vhodný k seznámení se s jevištěm, jinak řečeno, žádný velkomuzikál s mnohačetnou company. S šesti studenty je výběr poněkud omezený. Vzpomněli jsme si na hru Cry Baby Cry, která se ještě nedávno uváděla ve Švandově divadle a která, po drobných úpravách, dopsání písňových textů a hudby splňovala naše představy. Totiž, že každý z herců má svůj prostor, příležitost vytvořit charakter postavy, a zároveň vnímat ostatní, vyhovět si. A to se, myslím, studentům, i přes mladý věk, daří na výbornou. Představení neodpovídá na zásadní otázky všehomíra, není didaktické, ale myslím, že je dobrým podnětem k zamyšlení a snad bude i sranda,“ uvádí ke spolupráci se studenty a tvůrčímu procesu Petr Štěpán, vedoucí absolvujícího ročníku ateliéru muzikálového herectví.

Populární autorská hra, jenž se reprízovala více než 10 let, vznikla původně ve smíchovském divadle v roce 2013 a to skutečně ryzím způsobem „zespoda“, kdy osazenstvo dámské herecké šatny přišlo se svými postavami, kterým počaly psát monology, jež se postupně pod režijním a dramaturgickým dohledem rozvíjely v dialogy a celé obrazy.

„Inscenace si zaprvé trochu utahuje z dnešního trendu, že na všechny oblasti lidského života existuje nějaký coaching – i na život sám. Ale především ukazuje, že každý člověk, každá osobnost může mít své problémy, které se zdají ostatním malicherné, ale pro konkrétního jedince to může přinášet zásadní životní komplikace. Diváci se mohou těšit na nádherné písničky Tonyho Marka a Petra Štěpána, ale také třeba na to, do které z postav se nejvíce vžijí, kterou postavu politují a koho budou třeba nenávidět,“ láká na představení jeho dramaturg a pedagog JAMU, Miroslav Ondra.

Vychutnat si toto představení plné písní, jemného i trefného humoru můžete nejdříve v brněnském Divadle na Orlí 11. září v 19:00, reprízy následují vzápětí, tedy 12. a 13. září vždy ve stejný čas. Veškeré další termíny a vstupenky k zakoupení naleznete na webu GoOut Brno.

zdroj zprávy: Radoslav Pospíchal