Zpráva

Činoherní klub nabídne v rámci letošní Noci divadel náhled zkoušky, činoherní čtení, prohlídku zákulisí i herecký workshop
vydáno: 7.11.2022
Noc divadel, která se letos uskuteční 19. listopadu, bude v Činoherním klubu opravdu pestrá. Návštěvníci budou mít exkluzivní možnost vidět zblízka zkoušku nově připravované inscenace BABYBOOM v režii Ondřeje Sokola, která bude mít premiéru 9. prosince a scénické čtení hry HLAVNĚ NEFOTIT, ALE JEDNAT!. Připraveny jsou komentované prohlídky zákulisím divadla a pro odvážné zájemce i herecký workshop.

Program Noci divadel 2022 začne už dopoledne. Náhled na zkoušku inscenace BABYBOOM je připraven ve dvou termínech (11:00 a 12:30) a bude trvat hodinu. Diváci utvoří skupinu 20 účastníků, proto je nutná rezervace předem na adrese pokladna@cinoherniklub.cz Vstup je volný.

Dramaturgyně Kateřina Popiolková provede zájemce divadlem i jeho zákulisím, a to ve třech termínech. Sraz ke komentované prohlídce je v 17:00, ve 20:00 a ve 22:00 vždy u pokladny divadla. I u této aktivity je nutná rezervace předem na adrese pokladna@cinoherniklub.cz Vstup je volný.

V 18:00 na diváky v sále čeká scénické čtení hry HLAVNĚ NEFOTIT, ALE JEDNAT!. Těšit se mohou na herce Martina Fingera, Lucii Žáčkovou, Ondřeje Nováka, Martu Dancingerovou, Viktora Zavadila a Romanu Widenkovou pod režijním vedením autorky hry Markéty Kočí Machačíkové. Cena vstupenky na scénické čtení je 100 Kč, vstupenky je možné koupit na pokladně nebo na našich stránkách www.cinoherniklub.cz. Délka cca 70 minut.
„Na začátku všeho je fotka štěněte zanechaného na dešti u jednoho domu, která na zdi jedné Facebookové skupiny vyvolá bouřlivou debatu. Přestože se zprvu zdá jako banální a úsměvná a vypadá to, že se brzy rozpustí v záplavě jiných témat, začne hrozit, že rozhořčení přeroste v něco většího a získá konkrétní podobu…
Je dobré, když se zajímáme o dění okolo nás. Ale je správné vzít spravedlnost do vlastních rukou? Kde leží hranice, které bychom neměli překročit? Můžeme dost dobře porozumět situaci, když o ní máme jen omezené a zkreslené informace? Měli bychom jednat hned, být odvážní – být hrdiny – a nečekat na policii a zákony, když jsme svědky bezpráví?“


V 19:00 proběhne herecký workshop s herečkou Ladou Jelínkovou, členkou souboru Činoherního klubu a pedagožkou herectví na Mezinárodní konzervatoři v Praze. Workshop na zkušebně divadla potrvá 2 – 2,5 hodiny, je určen pro skupinu maximálně 10 osob a vstup je volný na základě registrace na adrese pokladna@cinoherniklub.cz

Ve 21:00 vypukne před vchodem do divadla v ulici Ve Smečkách 26 zcela unikátní a nová aktivita za účasti herců Činoherního klubu! Je nazvána Pop-up z textů na téma HRDINOVÉ a zapojit se do ní jako autor může každý zájemce! Stačí napsat monolog (do rozsahu 1800 znaků včetně mezer) nebo dialog (maximálně 15 replik pro 2-5 postav) na téma HRDINOVÉ, tedy na téma letošního ročníku Noci divadel. Své texty poslat do 15.11. na email marketa.machacikova@cinoherniklub.cz a 19.11. ve 21:00 přijít před Činoherní klub… Vstup je volný a bez rezervací.

Tématem Noci divadel 2022 jsou HRDINOVÉ. „Letos se připojujeme taky k tématu Noci divadel ve dvou bodech programu. Scénickým čtením hry Hlavně nefotit, ale jednat a pak v pop-upu. Pro něj můžou texty na téma Hrdinové – krátké monology a dialogy - napsat diváci a my z toho pak připravíme s herci výstupy. Je to pro nás experiment. Začne to jako takové imerzivní divadlo na ulici před Činoherním klubem a uvidíme, kam všude nás zavede…,“ láká dramaturgyně Markéta Kočí Machačíková.

zdroj zprávy: Linda Havlíček Skarlandtová